sunnuntai 30. maaliskuuta 2014


Tämänpäiväinen läpimeno oli tarpeellinen ja juuri oikeaan aikaan tullut muistutus siitä kuinka teatterin tekeminen on aina elävä, aaltoileva prosessi, jossa kaikki liittyy kaikkeen ja ero sen "hyvän" ja "huonon" päivän välillä voi toisinaan olla hyvinkin pienestä kiinni. Torstaihin verrattuna paketti tuntui olevan tänään pahan kerran levällään ja tyyppien energiat huitelivat lavalla seinäkellon lailla puoleen ja toiseen; välillä tehtiin terävästi ja tarkasti, välillä puskettiin voimalla yli ja välillä tuotettiin vähän jotain sinne päin. Varsinkin ykköspuoliskon tiettyjen osa-alueiden kanssa pitää vielä tehdä tiukasti töitä. Toisaalta kaikki tarvittavat palaset ovat jo olemassa, tänään ne eivät vaan syystä tai toisesta loksahdelleet omiin lokeroihinsa halutulla tavalla. Pieni väsymyksen kare alkaa lisäksi olla havaittavissa jo kaikkien silmistä, mutta usko omaan sekä yhteiseen tekemiseen on kaikilla edelleen vahva. Hyvä niin!

Huomenna jatketaan taas viilaamista ja höyläämistä, mutta sitä ennen antakaamme kuitenkin vielä puheenvuoro Talvivaara-työryhmämme sotkamolaisvahvistukselle Elsa Lankiselle, joka kertoo meille tänään millaisia pohdintoja Talvivaaran kaivos hänessä herättää.



Siinä mielessä tämä prosessi, koko tutkimustyö; Talvivaarassa vierailut, haastattelut ja tulevien keskustelutilaisuuksien suunnittelu, on ollut, raskaudestaan huolimatta, minulle ensisijaisesti toimintaan tarttumista. Tämä on ollut konkreettinen pyrkimys pois passiivisesta uutisten lukemisesta, pinnan alle kasaantuvasta pelosta, vihasta ja surusta, kohti aktiivista osallistumista, toimintaa ja aktivismia.

Minun juureni ovat Sotkamossa, ei kovinkaan kaukana kaivoksen rajalta. Se koti jossa minä olen kasvanut, on ollut turvapaikka. Vaaranlaki pyhä, kallio, ikimetsä, ympärillä puhtaat purot ja sienimaat. Maisema, jossa mieli asettuu tasapainoon kaikkeuden kanssa. Luonto johon liittyä, tuntea olevansa osa yhteistä elämänvirtaa. Ja nyt tuolle pyhälle paikalle mehtäsuksilla noustua, tyynellä pakkassäällä kuuluu Talvivaaran kasojen ilmastuksen humu. Se humina mustaa mielenmaisemaa. Siitä kasvavaa surua on vaikea kohdata.

Minulla on vahva tunne siitä, että ilman todellista pyrkimystä maailman muutokseen, olen samalla tuhoajien puolella. Minä seison sen vaaran laella Pekka Perän rinnalla. Kaikkein vaikeinta on pysähtyä ja todeta: me epäonnistuimme.

Hannu Hyvösen haastattelussa oli minulle yksi todella merkittävä ajatus. Hannu puhui siitä, että tämän maailman muutos, joka väistämättä on meidän edessämme. Että sen muutoksen ei tarvitsisi ollakaan ahdistava tuho, jonka alle lamaantua, vaan se voisi olla inspiroiva haaste, mahdollisuus. Uuden kestävämmän elämäntavan rakentaminen olisikin yhteinen tavoite. Liitetään yhteen ihmisten voimavarat, energia, luovuus ja ideat niin riittää työtä, joka on kestävää ja mielekästä tehdä.

Minä uskon siihen, että ihmisissä on voimaa tehdä suuriakin muutoksia, nopeasti. On meidän maailmaan luomat järjestelmät muuttuneet aiemminkin, ne on päätetty rakentaa uusiksi. Me olemme vain valinnan edessä. Kaikista oudointa on kulkea samaa kapeaa rataa päivästä toiseen, töistä Prisman hedelmähyllylle, hetkeksi havahtumaan, mihin minä tätä kaikkea tarvitsinkaan? Piehtaroida hetki syyllisyydessä ja jatkaa seuraavana aamuna samaan malliin.

Minä uskon ihmisten voimaan. Minulle tämä, yhdessä pysähtyminen, muutoksen äärellä jaettu pohdinta, on kaikkein merkityksellisintä. Tämä antaa minulle lisää rohkeutta, tehdä joka päivä niitä valintoja, kohti omaa ideaalia.

Elsa

Posted on sunnuntaina, maaliskuuta 30, 2014 by Unknown

No comments


Talvivaaran työryhmä vietti lauantaina ansaitun, ensi-iltaviikon ainoan vapaapäivänsä. Huomenna sunnuntaina rynnimme jälleen näyttämölle järjestyksessään kolmannen varsinaisen läpimenon merkeissä. Samaan aikaan pohdinnat Talvivaaran ympärillä jatkuvat. Tämänkertaisesta puheenvuorosta vastaa työryhmän epävirallinen blogivastaava ja lavallakin lyhyesti vieraileva Toivo Peppanen.



Talvivaara on minulle ristiriita. Se ristiriita on yhtä kuin minä itse; minun elämäni ja minun valintani sen mukana. Kun ajattelen Talvivaaraa, tunnen yhtä aikaa vihaa, surua, häpeää, epätoivoa, itsesääliä ja välinpitämättömyyttä - näitä kaikkia yhdessä ja erikseen.

Toisaalta haluaisin varmaan syyttää Talvivaaraa kaikesta siitä mistä Talvivaaraa on tähänkin mennessä syytetty, syyttää ja sen jälkeen kivittää syntipukin. Paskiaiset, tuhoavat meidän kauniin maailmamme! Toisaalta tiedän varsin hyvin, ettei vika ole yksin Talvivaaran – se on minun, meidän kaikkien.

Niin kauan kuin jatkan entisiä elintapojani: matkustelen, syön, juon, törsään, ostelen levyjä ja leffoja ja ylipäätään kulutan entiseen tapaan on minun aivan turha jeesustella jossain Talvivaaran vastaisissa mielenosoituksissa omalla erinomaisuudellani. Niin kauan kuin jatkan nykyisiä elintapojani tarvitaan Talvivaaran tapaisia laitoksia, toimivat ne sitten miten tahansa, eettisesti tai epäeettisesti. Itse asiassa tarvitaan Talvivaaroja tulevaisuudessa enemmän, paljon enemmän. Yksin Kiinassa elää tätä nykyä 1,35 miljardia ihmistä ja he kaikki haluavat varmasti elää kuten me, me kermaperseet, me länkkärit. Ja pian heillä on myös siihen varaa. Ja Intia seuraa tiiviisti Kiinan vanavedessä.

Tällaisia miettiessä on vaikea olla vaipumatta toivottomuuden valtaan. On pakko olla ajattelematta, tai vaihtoehtoisesti valita joko kieltäminen, apatia tai misantropia, ihmisviha. Itse tunnustan syyllistyväni usein näistä viimeiseen; esimerkiksi lasten hankinta tuntuu itselleni ajatuksena aika ajoin vastenmieliseltä sillä järki sanoo, ettei maapallo kestä enää yhtään enempää väestönkasvua. On paljon helpompi elää entiseen tapaansa ja lohduttaa ajoittain itseään ajatuksella: näinhän sen pitikin mennä. Tai niin kuin arvostamani Stam1na -yhtyeen laulaja/lauluntekijä Antti Hyyrynen naulaa ihmiskunnan tuhosta kertovalla ”Viimeinen Atlantis” -teemalevyllä:

”Taivaalla jahtasin aurinkoa,
tavoite oli puhdasta hulluutta
(hulluuden me hallitsimme)
Mutta korkealta näin miten meri on suuri
kaartuva, kaunis pilvien muuri
(muureja me rakensimme)
Ääntäkin nopeammin pakenin loppua,
kunnes lopussa uskalsin todeta
(lopussa me hävisimme)
Evoluutio jää, vain ihminen häviää,
ei meitä ollut syytä säilyttää.
Säilyy kaaos kontrollissa.”

Näin huomaan usein ajattelevani. Ja kuitenkaan en haluaisi ajatella niin. En suostu ajattelemaan niin! On pakko uskoa, että muutos on mahdollinen. On yksinkertaisesti pakko. Jos vain niin päätämme. Se muutos on olemassa meissä kaikissa. Neste Oililla työskennelleelle öljytankkerin merimiehelle, Martti Leinoselle, se muutos alkoi em. Viimeinen Atlantis -albumista. Aikansa levyä kuunneltuaan Leinonen kyllästyi omien sanojensa mukaan ”toimittamaan huumeita narkkareille” ja loikkasi ystävänsä ehdotuksesta Nesteeltä Greenpeacen laivastoon, Rainbow Warrior -alukselle.

Uskomaton tarina, mutta totta. Samanlaista suoraselkäisyyttä vaadin myös itseltäni. En omista autoa enkä ajokorttia, hyödynnän mahdollisuuksien mukaan julkisia kulkuneuvoja, lentokoneella matkustan vain harvoin ja silloin kun matkustan, maksan matkoistani lentoveroa, en syö lihaa ja käytän muutenkin mahdollisimman paljon eettisesti, ekologisesti tai lähellä tuotettuja elintarvikkeita, tuen taloudellisesti ympäristöjärjestöjen työtä jne...

Tekoni ovat pieniä, keskimäärin jokaisen tavallisen (keskiluokkaisen) ihmisen saavutettavissa olevia. Jotkut ehkä pitävät valintojani naiiveina. Monet sanovat ettei niillä ole mitään käytännön merkitystä. Itse en näe näköpiirissä mitään muita järjellisiä vaihtoehtoja. Loppujen lopuksi asia on hyvin yksinkertainen: meidän kaikkien on muutettava kulutustottumuksiamme nopeasti ja radikaalisti mikäli ylipäätään tahdomme selviytyä. Muutettava tai tuhouduttava.

Voi myös olla, että on jo liian myöhäistä pysäyttää laivaa. Voi olla, että katastrofi on joka tapauksessa edessämme, teimme mitä tahansa. Mutta jos emme tee mitään, on tuho varma.

Siksi luovuttaminen ei tule kysymykseen.

On liian myöhäistä vaipua pessimistisyyteen.

On aika taistella.

Taistella ja pelastaa se mikä pelastettavissa on.

Toivo

Posted on sunnuntaina, maaliskuuta 30, 2014 by Unknown

No comments

perjantai 28. maaliskuuta 2014


Työryhmän omakohtaiset pohdinnat Talvivaarasta jatkuvat. Tänään päästämme kesken teknisen läpimenon tuoksinaa ääneen Mari Pitkäsen. Kuusi päivää H-hetkeen!



Talvivaara edustaa mulle räikeimmin juosten kustua yritystä, välinpitämättömyyttä perusasioista (eli kestävyydestä ja luonnosta) ja osoitusta ihmisen kyvykkyydestä tuijottaa röyhkeästi omaan napaansa. Talvivaara on ikkuna todellisiin näkymiin, jossa lyhytnäköisin ja hätäisin perustein tehdään isoja poliittisia päätöksiä teollisuuden ja talouden saralla Suomessa. Näillä päätöksillä on peruuttamattomia seurauksia. Ei voi olla enää naiivi, ja uskoa valvoviin rakenteisiin ja siihen, että Suomessa oltaisiin tietoisia ja tehtäisiin yhtään mitään valintoja pohjautuen ekologisiin arvoihin.

Itkettää. Suututtaa.

Markkinatalous on älykäs tapa perustella ja saada tukea itsekkyydelle ja ahneudelle. Se on yhteinen sopimus, ihmisen keksimä peli, joka alituiseen perustelee omaa välttämättömyyttään.

Herkullista, kun tuo harha katoaa, ja ihmismassat heräävät erilaiseen maailmaan, jossa muutkin kuin vapaiden markkinoiden määrittelemät ”mahdollisuudet” rapisevat, ja ihmiset alkavat toimia, ei ehkä yksilöiden vaan yhteisöjen etuuksia ajatellen. Minä toivon, että sellainen muutos tapahtuu.

Toivon myös, että ympärilleni muodostuisi vahvempia instituutiota ja rakenteita, joissa yksilöillä ei olisi niin voimakas identiteetti kuluttajana, vaan kansalaisena. Kuluttajan roolissa voi tempoa ja turhautua loputtomiin, sillä se on väistämättä olemassa meissä. Ruokakin kun hankitaan kuluttajan roolin kautta. Arjessa elämä on täynnä mainoksia ja brändejä, ja vaikka ei ostaisikaan juuri nimenomaista tuotetta, puhuttelevat mainoskuvat ja –äänet silti.

Mua harmittaa se kuinka ilmastonmuutoksen torjuminen sysätään kuluttajan niskaan ja ylipäätään yksilöihin istutetut mielikuvat tällaisesta. En usko, että tekemällä eko-ostoksia pystytään torjumaan ilmastonmuutosta. Olen varma, että siihen tarvitaan monikansallisia järeämpiä rakenteita ja voimakkaampaa tahtotilaa päättäjiltä. Silti en missään nimessä siedä laiskaa luovuttamisasennetta kuluttajanakaan. Multa nousee karvat pystyyn kun joku toteaa: ”En välitä, koska kiinalaisetkin saastuttaa!”

Muutoksesta selviämiseen tarvitaan yhteisöllisyyttä. Sellaista, joka tässä ajassa loistaa poissaolollaan. Ei yksilökeskeisiä sensaatioita, vaan sellaista johon kaikki voivat osallistua olemalla aktiivisia, ”yhtenä tiilinä muurissa".

Mari

Posted on perjantaina, maaliskuuta 28, 2014 by Unknown

No comments

Posted on perjantaina, maaliskuuta 28, 2014 by Unknown

No comments

Jottei hype Talvivaaran ensi-illan alla vain vahingossa pääsisi laantumaan, julkaisemme tästä päivästä ja hetkestä alkaen seuraavien seitsemän päivän ajan aina ensi-iltaan saakka työryhmän omia, henkilökohtaisia pohdintoja Talvivaaran kaivoksesta sekä esityksen tekoprosessin aikana heränneistä ajatuksista ja tunteista.

Taustaksi juttusarjalle sanottakoon sen verran, että kukin Talvivaaran seitsemästä lavatyöskentelyyn osallistuvasta tekijästä sai osana esityksen tekoprosessia tehtäväkseen kirjoittaa lyhyen kuvauksen omista tuntemuksistaan Talvivaaraa kohtaan sekä niistä ajatuksista, joita esityksen tekoprosessin aikana on mahdollisesti virinnyt. Pohdintoja hyödynnetään myös lopullisessa, ensi viikon torstaina 3.4.2014 päivänvalonsa saavassa esityksessä.

Juttusarjamme avaa kovaa ja korkealta Hanna-Mari Hotta.



Jos maailma on vertauskuvallisesti vanha tupakoitsija, joka tupakalle mennessään pohtii pitäisköhän lopettaa vai vetää loppuun asti, niin musta tuntuu että tää maailma on kallistunu hyvin vahvasti jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Vedetään loppuun asti. Ei haluta nähdä sitä mihin tämä on menossa eikä välitetä seurauksista. Ei kohdata eikä hyväksytä sitä, että mitä tämä nykyinen elämäntapa aiheuttaa, vaikka nimenomaan se hyväksyminen on ehkä se tärkein ja ensimmäinen askel kohti muutosta.

Mun mielestä me ollaan riippuvaisia tästä kaikesta kulutuksesta. Se on niinkun huumetta. Suunnan muuttaminen merkitsee kulutusjuhlasta luopumista ja nimenomaan luopumista, vaikka eihän se luovan energian suuntaminen johonkin uuteen ja kestävämpään tulevaisuuteen sitä tarkota. Mut musta tuntuu, että se helposti kulminoituu erityisesti siihen ajatukseen luopumisesta. 

Mä luulen, että tän vanhan tupakoitsijan pitää ensin saada joku vakava sairaskohtaus, joutua sinne sairaalaan letkuihin, ennen kun se suostuu näkemään, että näin jos jatketaan me kuollaan kaikki. Joku kunnon potku perseeseen, luonnonkatastrofi tai joku herätyspotku, joka vetää turpaan niin, että saadaan silmät auki ja nähdään että on tasan kaksi vaihtoehtoa: muuttaa suuntaa tai sitten kuolla. Mä luulen siis, että jonkunlainen pohja pitää ensin saavuttaa ennen kun oikeesti saadaan suunta muuttumaan. Jos saadaan välttämättä sittenkään. Oon kai jollain tavalla pessimistinen siinä mielessä.

Mä en kuitenkaan missään nimessä usko, että taistelu ja työn tekeminen paremman tulevaisuuden puolesta olis jotenkin turhaa. Että tässä vois nyt jotenkin elellä silleen, että antaa mennä vaan. Päinvastoin, musta tuntuu, että tän näytelmän tekoprosessin myötä mua on ruvennut entistä enemmän pännimään semmonen ajattelu: että koska yhen ihmisen tekemisellä ei kuitenkaan oo vaikutusta, niin sillä ei oo mitään merkitystä mitä valintoja teen. Ei missään nimessä saa antaa periksi, vaikka jollain tavalla ollaankin pikajunan kyydissä helvettiin. Pitää taistella ja pitää tehdä sitä työtä toisenlaisen tulevaisuuden puolesta. Ei se hukkaan mene. Periksi antaminen tuntuu idioottimaiselta.

Emmä tiedä, kaiken tän päälle mulla on tekopyhä olo. Ostelen kindermunia kaupasta ja ajelen autolla ja kämppä täynnä nikkeliä tavalla tai toisella. Mutta siitä huolimatta. En voi antautua ajatukselle, että sit ei tarvii muutenkaan miettiä omia kulutustottumuksia tai mitä omat valinnat on suhteessa tulevaisuuteen. Että lyönpä sitten kaiken läskiksi, koska omistan auton. Periksi antaminen tuntuu idioottimaiselta. Se tuntuu mahdottomalta.

Hanski

Posted on perjantaina, maaliskuuta 28, 2014 by Unknown

No comments

Ylen Pohjois-Suomen uutisten torstaisen (27.3.) jutun Talvivaarasta voi tsekata Yle Areenan kautta täältä. Talvivaara-esitystä käsittelevä insertti alkaa tarkalleen kohdasta 06:40. Tallenne on katseltavissa verkossa seuraavan kuukauden ajan.

Posted on perjantaina, maaliskuuta 28, 2014 by Unknown

No comments

torstai 27. maaliskuuta 2014

Aika tuntuu tihentyvän ja vääristyvän näin ensi-illan alla kun asiat etenevät vääjäämättömästi kohti päämääräänsä aina alati kiihtyvällä vauhdilla. Eilen otettiin harkkojen päätteeksi pressi -ja työryhmäkuvia (ks. maistiaiset alta!) ja tänään pidettiin onnistunut lehdistötilaisuus, jonka antia voi tarkastella Kainuun Sanomien nettisivuilta sekä huomenna perjantaina tarkemmin paperilehdestä. Lisäksi kannattaa tsekata tänään illemmalla vielä YLE TV 2:selta Pohjois-Suomen uutiset klo 19 alkaen, vink vink! Työryhmälle riittää tälle iltaa omaa jännitettävää järjestyksessään toisen kokonaisen läpimenon tahkoamisessa. Porukan silmistä ja tekemisistä paistaa näinä päivinä sellainen määrätietoisuus, että pois alta! Tätä laivaa ei pysäytä enää mikään!

Toivo








Kuvat: S.M. Khalid Imran

Posted on torstaina, maaliskuuta 27, 2014 by Unknown

No comments


Julkaisuvapaa

Talvivaara – kainuulainen sci-fi - näytelmä ensi-iltaan Generaattorilla

Tammikuussa perustetun esittävän taiteen Vaara-kollektiivin toinen tuotanto, Talvivaara – kainuulainen sci-fi – näytelmä, tulee ensi-iltaan Kajaanissa Generaattorilla torstaina 3.4.2014. Näytelmä käsittelee dokumenttiteatterin keinoin kainuulaisia ja suomalaisia kovasti koskettaneen kaivoksen vaiheita, sekä sitä minkälainen maailmanselitys ja – keskipiste Talvivaarasta aukeaa.

Talvivaarassa luonto on saanut seurakseen industriaalisen maiseman, ihmisen pyrkimyksen hallita ympäristöään ja kohtaloaan. Unelmat työstä, toimeentulosta ja tulevaisuudesta ovat sekoittuneet huoleen ympäristöstä ja luonnosta. Kaikkine vaiheineen Talvivaarasta on tullut jo miltei myyttinen luku Kainuun historiaan. Samalla on tehty suomalaista yrityshistoriaa ja paineltu kertaheitolla kansakunnan alitajuntaan.

Miksi tämä upea futuristinen viritelmä syöksyi ongelmien viidakkoon ja minkälaisen maailman rajalla Talvivaara seisoo? Näitä kysymyksiä selvitellen Vaara-kollektiivin työryhmä on päätynyt hämmentävien visioiden ja suurten lupausten äärelle. Näytelmä perustuu pariinkymmeneen haastatteluun, vierailuihin Talvivaarassa, nikkeliin ja tarinaan, jonka sankareista on tullut sen vankeja.
Näytelmä on paitsi dokumenttiteatteria, myös sci-fi:ä. Sci-fi on määritelmänsä mukaan yleisnimitys tarinoille, jotka käsittelevät tieteen ja tekniikan vaikutusta yhteiskuntaan ja ihmisiin. Tieteisfiktio voi olla kuvitteellista tai hyvin lähellä totuutta. Talvivaara -näytelmässä on kyse jälkimmäisestä lajista, joka talloo totuuden varpaille taiteellisen dokumenttiteatterin tahtiin.

Kaivosyhtiö on suhtautunut näytelmän tekemiseen avoimesti. Työryhmä on vieraillut kahteen kertaan Talvivaaran kaivoksella ja yhtiö on lainannut näytelmää varten työkypärät sekä nikkeli- ja tuotenäytteitä. Ensi-iltaankin Talvivaaran väkeä on saapumassa. Toimitusjohtaja Pekka Perä on myös kutsuttu seuraamaan kainuulaista sci-fi - näytelmää.

Työryhmän edellinen dokumenttiteatteriesitys oli Generaattorilla keväällä 2013 nähty Oikeusjuttu. Mm. Mikkelin Työväennäyttämöpäivillä yleisönsuosikkina palkittu näytelmä kertoi Kajaanin 113-vuotiaan opettajankoulutuksen alasajosta. Talvivaara -näytelmä jatkaa työryhmän projektia isojen ja puhuttavien kainuulaistarinoiden äärellä.

Näytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut Veikko Leinonen. Esityskausi käsittää 13 esitystä huhti-toukokuussa Generaattori – näyttämöllä Kajaanin keskustassa.

Lisää pressikuvia saa kysymällä. Postin ohessa tuotannon virallinen kuva.

Lisätietoja: Ohjaaja Veikko Leinonen 050-5706577  /  vaarakollektiivi@gmail.com

Esitykset Generaattorilla, (Kauppakatu 36, 87100 Kajaani):

To 3.4. klo 19 (ensi-ilta)
La 5.4. klo 19
Su 6.4. klo 13
Ke 9.4. klo 19
Pe 11.4. klo 19
La 12.4. klo 19
Su 13.4. klo 15 (esityksen jälkeen keskustelutilaisuus aiheella "Mitä Talvivaaran jälkeen?")
To 17.4. klo 19
La 26.4. klo 19
Su 27.4. klo 15
Pe 9.5. klo 19
La 10.5. klo 19
Ma 12.5. klo 19 (viimeinen kotiesitys)
Liput 15 / 10€, vaarakollektiivi@gmail.com, 08-626061, tai tuntia ennen esitystä ovelta. Alennusoikeutettuja opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, taidealan ammattilaiset.

Työryhmä:
Ohjaus / dramaturgia / käsikirjoitus: Veikko Leinonen
Journalistinen tutkimus- ja pohjatyö: Veikko Leinonen & Työryhmä
Valosuunnittelu: Tuomas Laitinen
Äänisuunnittelu / musiikki: Matias Nieminen
Pukusuunnittelu / lavastus: Pirkko Paananen
Videosuunnittelu / julisteet / grafiikat: Khalid S.M. Imran
Videokuvaus / -suunnittelu: Jaani Leinonen
Koreografia: Outi Paananen
Näyttämöllä: Hanna-Mari Hotta, Panu Huotari, Elsa Lankinen, Pekka Moilanen, Kimmo Penttilä, Toivo Peppanen, Mari Pitkänen
Tuotanto: Työryhmä / Vaara-kollektiivi
Esitystä ovat tukeneet Kiila ry ja Taiteen Edistämiskeskus

Posted on torstaina, maaliskuuta 27, 2014 by Unknown

No comments

Posted on torstaina, maaliskuuta 27, 2014 by Unknown

No comments

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Keskeinen osa Talvivaaraan liittyvää keskustelua ympäristöongelmien ja työllisyysnäkökulman lisäksi ovat olleet Talvivaaran herättämät voimakkaat tunteet puolesta ja vastaan. Myös tätä teemaa tarkastelee Talvivaara -näytelmämme. Tähän liittyen päätimme ottaa selvää katugallupin keinoin millaisia ajatuksia ja tunteita Talvivaaran kaivos herättää tavallisissa paikallisissa ihmisissä. Ohessa pieni väläys tuon tutkimusretken tuloksista.

Lämmin kiitoksemme kaikille galluppiin osallistuneille, ennen kaikkea seuraaville henkilöille: Ulla Heikkinen, Miko Jaakkola, Petja Korkkonen, Sari Laine, Saska Leskinen, Raija Mikkonen, Jenna Moilanen, Milla Määttä, Elina Niskasaari ja Jetro Timoska!

Katso traileri täältä.

Posted on keskiviikkona, maaliskuuta 26, 2014 by Unknown

No comments

tiistai 25. maaliskuuta 2014

S.M. Khalid Imranin ottama Talvivaara-kuva erään maailman arvostetuimman teatterialan lehden, Theater der Zeitin, 54-sivuisen Suomi-erikoisnumeron kannessa! Kuva napattu Annukka Ruuskaselta naamakirjan puolelta (kiitos Annukka). Itse lehdestä lisää täällä http://theaterderzeit.com/buch/finnland/


Posted on tiistaina, maaliskuuta 25, 2014 by Unknown

No comments

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014


Kuva ja juliste: Khalid S.M. Imran

Posted on sunnuntaina, maaliskuuta 23, 2014 by Unknown

No comments

Terveisiä Generaattorilta! Täällä valmistaudutaan kovaa vauhtia Talvivaaran ensimmäiseen kokonaiseen läpimenoon. Sen kunniaksi tässäpä hieman katseltavaa sunnuntai-iltapäivänne iloksi.

Katso toinen teaseri täältä.

Posted on sunnuntaina, maaliskuuta 23, 2014 by Unknown

No comments

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kaiken mediassa velloneen vastakkainasettelun ja debatin jälkeen kutsumme teidät katsomaan yhdessä eteenpäin, maisemaan, joka avautuu Talvivaaran vedenjakajalla. Minkälaista tulevaisuutta me voimme rakentaa? Millainen on maailma, jossa elämä on kestävällä pohjalla vielä seitsemän sukupolvenkin jälkeen?

Alustajina filosofi Tere Vaden (Aalto-yliopisto), taiteilija Antti Majava (Mustarinda–seura ry) sekä videodokumentaristi Hannu Hyvönen (Stop Talvivaara –liike). Kaikille avoimeen keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy. Ryhmille alennus keskustelutilaisuutta edeltävään esitykseen (13.4. klo 15:00). Tervetuloa läheltä ja kaukaa!


kuva Elsa Lankinen

Posted on perjantaina, maaliskuuta 21, 2014 by Unknown

No comments

Talvivaaran ensi-iltaa odotellessa julkaisemme muutaman päivän välein pieniä teasereitä esityksen koko tuotantoprosessin varrelta. Ensimmäisessä osassa sukelletaan syviin vesiin ja nähdään millaista meno oli aivan harjoituskauden alkumetreillä.

Katso teaseri täältä!

Posted on perjantaina, maaliskuuta 21, 2014 by Unknown

No comments

torstai 20. maaliskuuta 2014

Talvivaaran harjoituskausi kiihdyttää viitosvaihde silmässä kohti vääjäämätöntä loppusuoraansa ja edessä häämöttävää maaliviivaa, samppanjasadetta ja Maamme-laulua. Viimeiset viikot, päivät ja tunnit on tehty töitä intensiivisesti, viisi iltaa viikossa näyttämöllä, plus päälle viimeiset taustahaastattelut (mm. Kainuun ELY-keskuksen ylin johto), tekniikan säätö (uudet valot katossa!) ja markkinointikoneiston rasvaaminen; julisteet tuli painosta eilen, Generaattorin ovat lähestulkoon vallanneet toimittajien ja uteliaiden armeijat ja hetkohtsillään lävähtää verkkoon uutta videotraileria. Let the Hype begin! Sitä ennen tässäpä vähän makusteltavaa maanantailta (17.2.) kakkospuoliskon ensimmäisestä läpimenosta, olkaatten niin hyvät!

Toivo








Kuvat: Anna Laakkonen

Posted on torstaina, maaliskuuta 20, 2014 by Unknown

No comments

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Viime viikolla Talvivaara-esityksen harjoitukset saivat lisää autenttisuutta, kun Talvivaaran tiedottaja Olli-Pekka Nissinen toi kaivokselta kypärät, sekä nikkelinäytteen esityksemme tarpeisiin. Kiitämme yhtiötä vieraanvaraisuudesta!

Maanantaina harjoituksissa oli haastattelua tekemässä STT:n toimittaja. Tänään, tiistaina, saimme vieraaksi Stop Talvivaara - liikkeen videodokumentaristi Hannu Hyvösen. Hyvönen kuvasi ensimmäisen puoliajan harjoituksia, sekä haastatteli työryhmää dokumenttiteatterista. (Kuvamateriaalia luvassa lähiaikoina!) Näin dokumentaarisen journalismin muodot risteytyivät, sillä muutama kuukausi taaksepäin työryhmämme haastatteli Hyvöstä osana esityksen taustatyötä.

Tutkiva dokumentaarisuus ja sen pitkät, syvälle luotaavat tutkimusprojektit tuovat vastapainoa tähän nopean median ja tietotulvan aikakauteen. Dokumenttiteatteri on yksi keino tarkastella aikamme ilmiöitä tarkemmin ja moniäänisemmin. Loppumattomana ohi virtaavan uutistulvan sijaan, aiheen äärelle pysähtyminen luo tilaa myös pohdinnalle ja ymmärrykselle.

Elsa ja Panu

Posted on tiistaina, maaliskuuta 18, 2014 by Unknown

No comments

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014


Dokumenttiteatteri projektimme Talvivaaran harjoituskausi lähenee kiihkeää loppuaan. Mitä syvemmälle aihetta kaivaa, sitä syvemmälle louhokseen uppoaa. Jokaisen mustalieskemalmilohkareen alta paljastuu uusia kysymyksiä. Kallion sisältä työntyy esiin uusia saastuvia vesitaskuja. Kairausreiät sortuvat. Kysymys Talvivaarasta näyttäytyy minulle yhä enemmän koko yhteisön, koko yhteiskunnan yhteisenä kysymyksenä. Tämän kysymyksen äärelle meidät pakottaa pysähtymään tilanne, jossa jokin on jo karannut käsistä.

Miten hallinnasta riistäytynyt tilanne korjataan? Kuka antoi tämän tapahtua? Onko riippumattomia viranomaisia olemassa? Milloin voi sanoa "me epäonnistuimme"? Teemmekö me työtä joka tulee tuhoamaan ympäristömme? Miksi me jatkamme vimmaista työntekoa? Onko toisenlainen kulutuskulttuuri mahdollinen? Onko ainoa pala luontoa, jonka haluamme pitää puhtaana ja vihreänä, omakotitalomme nurmikko? Emmekö me pysty näkemään edemmäs? Onko seuraavalla sukupolville enää elintilaa? Mitä minä teen? Mitä minä teen?

Talvivaarassa bioliotuskenttien yläpuolella, kaivosalueen korkeimmalla kohdalla, sijaitsee näköalatasanne, jota kutsutaan "kotkan pesäksi". Alla levittäytyvät kilometrien mittaiset primäärikasat, oikealla puolella metallitehtaan hohtavat valot, ja kauempana, minne näkökenttä ei yllä maanuumeniin kurkottava avolouhos. Välittömästi kotkan pesän takana on autioitunut pihapiiri. Keltaiseksi maalattu puinen kaksikerroksinen talo, piaharakennuksia, ja jokaiselle kainuulaiselle tilalle tyypillinen korkea pihakuusi. rakennuksien ikkunat tyhjät, kaikki kuoleman hiljaista. Olli-Pekka Nisinen kertoi tuon pihapiirin olleen kaivosaluelle lunastettujen tonttien hyväkuntoisin asuintalo. Nyt sitä ympäröivä maasto on Nissisen mukaan erittäin hyvää teollista infraa. Autioituneen talon ikkunat katsovat kotkan pesälle kuin muistutuksena siitä, että hetki sitten tässäkin oli marjametsää, tuolla uimapaikka.

Nyt tuo ympäristö on perinpohjin ihmisten muokkaama, kontrolloitu. Koetettu saada hallintaan. Tämän näyn jälkeen kaupunki ympäristömmekin on hetkittäin näyttäytynyt yhtä abstraktina, me olemme ottaneet maan ja yrittäneet muokata sen hallintaamme - olemaan vain meitä varten.

Talvivaara esitys ei pyri etsimään syyllisiä, eikä antamaan vastauksia. Me kaikki seisomme tämän saman revityn maiseman rajalla. Ihmisen rakentaman maiseman. Miksi ihminen ei pystyisi rakentamaan myös uudestaan, toisella tavalla?

Elsa Lankinen





Posted on sunnuntaina, maaliskuuta 16, 2014 by Unknown

No comments

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Vaaran avajaisnäytös Tabu jää huomenna lauantaina määrittelemättömän mittaiselle, mahdollisesti lopulliselle esitystauolle. Viimeiset kotiesitykset pe ja la 14.-15.3. klo 19. Muutamia paikkoja esityksiin on vielä. Lippuja saa ovelta klo 18 alkaen ja varata voi ennakkoonkin p. 08626061. Tervetuloa!

Posted on perjantaina, maaliskuuta 14, 2014 by Unknown

No comments

maanantai 10. maaliskuuta 2014


Vaara-kollektiivi ja Kajaanin Harrastajateatteri esittävät:

Talvivaara - kainuulainen sci-fi -näytelmä

Talvivaara oli ja on kainuulainen ja suomalainen unelma työstä, toimeentulosta ja tulevaisuudesta. Minkälainen unelma Talvivaara oli ja miksi tämä upea futuristinen viritelmä meni pieleen ja syöksyi loppumattomien ongelmien viidakkoon? Mitä tapahtui ja jos katsotaan pidemmälle, minkälainen maailman keskipiste Talvivaarasta avautuu?

Näytelmä perustuu pariinkymmeneen haastatteluun, vierailuihin Talvivaarassa, nikkeliin, ja tarinaan, jonka sankareista on tullut sen vankeja. Kyseessä on taiteellinen dokumenttiteatteriesitys, joka käy Kainuuta suuresti ravistaneen ilmiön kimppuun erilaisia näkökulmia ristiin valottaen. Kuinka meille näin kävikään?

"Semmonen iso äijä, joka ostaa eurolla kaivosoikeudet ja käy Lontoosta hakemassa muutaman miljoonan pätäkkää ja pistää tommosen pystyyn, onhan se semmonen, että siihen tekisi mieli uskoa, ja tulee työpaikkoja Kainuuseen ja sehän ois mahtava tarina jos se vaan toimisi.”
[Eräästä Talvivaara -esityksen taustahaastattelusta]

Näytelmä sisältää kaksi näytöstä:

I Osa: Kenet jumala haluaa tuhota, sen hän lyö sokeudella
II Osa: Tällä tavoin Luonnon Pimeät Voimat sekoittavat Ihmisen Veren – syvältä ja nopeasti

Esitykset:

To 3.4. klo 19 (ensi-ilta)
La 5.4. klo 19
Su 6.4. klo 13
Ke 9.4. klo 19
Pe 11.4. klo 19
La 12.4. klo 19
Su 13.4. klo 15
To 17.4. klo 19
La 26.4. klo 19
Su 27.4. klo 15
Pe 9.5. klo 19
La 10.5. klo 19
Ma 12.5. klo 19 (viimeinen kotiesitys)

Liput 15 / 10€, vaarakollektiivi@gmail.com, 08-626061, tai tuntia ennen esitystä ovelta. Alennusoikeutettuja opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, taidealan ammattilaiset, köyhät.

Ohjaus / dramaturgia / käsikirjoitus: Veikko Leinonen
Journalistinen tutkimus- ja pohjatyö: Veikko Leinonen & Työryhmä
Valosuunnittelu: Tuomas Laitinen
Äänisuunnittelu / musiikki: Matias Nieminen
Pukusuunnittelu / lavastus: Pirkko Paananen
Videosuunnittelu / julisteet / grafiikat: Khalid S.M. Imran
Videokuvaus / -suunnittelu: Jaani Leinonen
Näyttämöllä: Hanna-Mari Hotta, Panu Huotari, Elsa Lankinen, Pekka Moilanen, Kimmo Penttilä, Toivo Peppanen, Mari Pitkänen
Tuotanto: Työryhmä / Vaara-kollektiivi & Kajaanin Harrastajateatteri

Kiitos: Talvivaaran Kaivososakeyhtiö ja Olli-Pekka Nissinen, Stop Talvivaara -kansalaisliike, Kainuun ELY-keskus, G-Voima, Routa Company, Kajaanin Kaupunginteatteri + kaikki haastateltavat ja muuten esitystä avustaneet ja tukeneet. Tiedätte keitä olette.

Esitystä ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus sekä Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila ry.

[Sci-fi on yleisnimitys tarinoille, jotka käsittelevät tyypillisesti tieteen ja tekniikan vaikutusta yhteiskuntaan ja ihmisiin. Tieteisfiktio voi olla hyvin kuvitteellista tai lähellä totuutta.]

Posted on maanantaina, maaliskuuta 10, 2014 by Unknown

No comments

Vaara on saanut ensimmäiset julkiset avustuksensa, Valtion Näyttämötaidetoimikunnalta 5.000 euroa Talvivaara-produktion toteuttamiseen (kts. koko lista täältä Taike Näyttämötaidetoimikunta) ja Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan Taidetoimikunnalta 5.000 euroa Väärinpäinmaa-lastenteatteriesityksen toteuttamiseen (kts. koko lista täältä Taike Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa)

Posted on maanantaina, maaliskuuta 10, 2014 by Unknown

No comments