keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Kuva: Ninnu Karttunen
Vaara -kollektiivi tarjoaa 5-8-vuotiaille lapsille luontoon ja ympäristöön teatterileikin keinoin syventyvän kouluja ja päiväkoteja kiertävän draamaseikkailun Luontopolulla!

Mikä luonnossa on kaunista? Entä jännittävää? Minkälaisia olentoja ja tarinoita löytyy kiven alta, koivikosta tai vanhan kuusen juurakosta? Tiesitkö, että ennen muinoin ihmiset menivät luontoon aina pyytämään ja apuvälineenä tässä oli pyydys?

Luontopolulla –draamaseikkailu tarjoaa tarinoiden, musiikin ja luovan leikin kautta kokemusten selkäreppuun herkullisia eväitä syventämään lasten omaa luontosuhdetta. Luontopolulla kannustaa ympäristön tarkkailuun, luonnon kunnoitukseen, sekä lähiluonnossa leikkimiseen ja liikkumiseen.
Tarinallinen muoto kutsuu osallistumaan, tukee lasten luovuutta, ryhmätyötaitoja ja avaa kaikkia aisteja. Lapsena luotu luontosuhde tukee kehitystä ja tarjoaa pohjan elämänmittaiselle kiinnostukselle ympäristöä kohtaan.


Esittävän taiteen muotona draamaseikkailu mahdollistaa osallistujien aktiivisen vuorovaikutuksen seikkailun tapahtumiin sekä juonenkulkuun erilaisten tehtävien kautta. Draamaseikkailussa lapset eivät ole taiteen katsojia, vaan aktiivisia toimijoita, itse taiteen tekijöitä. Muoto aktivoi osallistumaan, kehittää ryhmä-, ja vuorovaikutustaitoja sekä tukee luovaa ongelmanratkaisukykyä. Toiminnan ja kokemuksellisuuden kautta osallistujille mahdollistuu syviä oppimisenkokemuksia tarinassa käsiteltävistä aihepiireistä. Draamaseikkailut eivät kuitenkaan pyri opettamaan lapsille tiettyjä teemoja, vaan tarjoamaan vuorovaikutteisen alustan kokemukselliseen oppimiseen, kannustaen luovuuteen, omaan ajatteluun ja onnistumisen kokemuksiin. Musiikki, näytellyt hahmot, rekvisiitta sekä lapsille annetut roolit luovat teatterileikin yhteistä illuusiota, tarinaa, johon on mahdollista heittäytyä kaikilla aisteilla, koko kehoaan käyttäen.

Teatteritilan sijaan Luontopolulla -draamaseikkailut toteutetaan päiväkotien ja alakoulujen omissa tiloissa sekä lähiympäristössä. Draamaseikkailu on kestoltaan  45 minuuttia. Lisäksi seikkailuun kuuluu opettajalle / ryhmän ohjaajalle annettava jälkityöpaketti, jonka kautta ryhmän oma vastuuaikuinen voi palata ja syventää teemoja sekä oppimiskokemusta yhdessä lasten kanssa.

Kulttuuriosuuskunta G-voima on järjestänyt vuodesta 2013 alkaen vuosittain lapsille ja lapsiperheille suunnatun osallistumaan kutsuvan draamaseikkailun. Draamaseikkailujen aiheita ovat olleet sadonkorjuu, valo ja avaruus. Tapahtumat ovat tavoittaneet Kainuun alueella yhteensä yli 600 lasta ja heidän vanhempaansa.


Draamaseikkailua toteuttavat teatteri-ilmaisun ohjaajat Elsa Lankinen ja Karoliina Kuvaja sekä muusikkomusiikkipedagogi Juho Hannikkainen

Tilaa Luontopolulla – vierailemaan päiväkoti- tai alakouluryhmällesi keväällä / syksyllä 2016!

Tilaukset ja lisätiedot:
Elsa Lankinen 0405918992 / vaarakollektiivi@gmail.com

Luontopolulla tavataan!



Posted on keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2016 by Unknown

No comments

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Posted on tiistaina, maaliskuuta 22, 2016 by Unknown

No comments

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Ihmisenkude on inhimilliseen kohtaamiseen houkutteleva devisingteatteriesitys, joka avaa kuuden nuoren aikuisen näkökulmaa yksityiseen, yhteiseen ja inhimilliseen kasvuun Kajaanin taidemuseon Viisi huonetta -näyttelyn ja Platonin luolavertauksen maailmoissa. Kuka minä olen? Kuka minua katsoo peilistä? Olenko sitä, miltä näytän? Kuka sinä olet? Oletko peilikuvani? Oletko sitä, mitä luulen? Kohtaammeko toisemme? Kohtaanko itseni? Olenko yksin täällä? Yletynkö aurinkoon? Esitys on koottu improvisoitujen tositarinoiden ja harjoitusprosessin aikana syntyneen materiaalin pohjalta. Esitys tapahtuu hellässä dialogissa Viisi huonetta -näyttelyn teosten kanssa.


Ihmisenkude on osa Suomen lasten ja nuorten säätiön hallinnoiman TENHO-hankkeen Kajaanin toimintaa. TENHO-hanke on Sosiaali- ja terveysministeriön Euroopan sosiaalirahastosta rahoittama kolmivuotinen yhteistyöhanke, jossa tehdään ilman koulutus- ja työpaikkaa olevien nuorten kanssa taidetoimintaa sirkus-, teatteri- ja elokuvataiteen keinoin kuudella eri paikkakunnalla. Kajaanissa taidetoiminnan järjestämisestä vastaa Vaara-kollektiivi. Esiintyjäkaarti koostuu Kajaanilaisista nuorista aikuisista. Ryhmää ohjaavat Vaara-kollektiivin Panu Huotari, Ninnu Karttunen ja Vaaralla opinnäytetyötään tekevä kohtavalmistunut teatteri-ilmaisunohjaaja Iida Sahlman.

Ihmisenkuteita punotaan kolme kertaa Kajaanin taidemuseolla. Ensimmäinen esitys koetaan tiistaina 22.3. klo 14.00. Esityksiin on vapaa pääsy, yhteen esitykseen mahtuu kaksikymmentä katsojaa.

Esitysajat: Tiistaina 22.3. klo. 14 , sekä keskiviikkona 23.3. klo. 14 ja klo 19
Tiedustelut ja lippuvaraukset: 050 362 9443

Lisää tietoa TENHO-hankkeesta: http://www.nuori.fi/toiminta/tenho/

Posted on perjantaina, maaliskuuta 18, 2016 by Unknown

No comments

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016


Vaara-kollektiivin lastenteatteriesitys Valepidimaa lähtee kesäkuussa 18 esityksen kiertueelle Viroon. Alun perin suomeksi lokakuussa 2014 nimellä Väärinpäinmaa kantaesitetty musiikkiteatteriesitys kiertää vironkielisenä versiona Tallinnassa, Rakveressä, Tartossa, Vorumaalla, Viljandissa, Raplassa ja Saarenmaalla 30.5.-8.6.2016.

Esityksen yhteistyökumppaneina ja tilaajina toimivat Viron lastenkirjallisuuden keskus sekä kaupunginkirjastoverkosto. Kiertueen esityspaikat vaihtelevat kirjastoista päiväkoteihin ja kulttuurikeskuksiin.

Eino Saaren ohjaamassa esityksessä näyttelevät Juho Hannikainen, Hanna-Mari Hotta, Karoliina Kuvaja ja Jonne Putkonen. Esityksen visuaalisen maailman on loihtinut Soile Savela. Vironnoksesta vastaa Marko Martinson.

Putkosta lukuun ottamatta näyttelijät ovat tutustuneet viron kieleen vasta esityksen käännösprosessin myötä. Kiertue toteutetaan Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan tuella.



Posted on keskiviikkona, maaliskuuta 02, 2016 by Unknown

No comments